vrijdag 17 oktober 2014

Bliebjes piepjes pingeltjes

Boeken en kranten heb ik klaargelegd. Ik heb me voorgenomen de komende dagen veel te lezen en te schrijven, het een en ander in huis te doen en wat spullen voor in het atelier bij elkaar te leggen. Steeds weer stel ik ‘dingen te doen’ uit omdat een bliebje, piepje of pingeltje mij meestal dwingt te reageren. Degene die mij iets heeft gestuurd kan ik toch niet laten wachten? Of de voicemail blijkt ingesproken. Degene die mij heeft opgebeld kan ik toch niet laten wachten?

Geen rust zoals in de tijd toen ik nog geen app, sms, facebook, e-mail of messenger had. De tijd dat er niet zoveel mogelijkheden waren om contact met andere mensen te hebben. Ik had natuurlijk wel ‘vaste’ telefoon, maar toen de uitvoering daarvan anders werd is waarschijnlijk de verandering begonnen. Het was letterlijk een ‘vaste’ lijn, ‘vast’ aan de muur of ‘vast’ op een tafeltje of kastje en je moest met de hoorn aan je oor ter plekke blijven staan. Toen kwam er een andere ‘vaste’ telefoon, maar niet in de betekenis van ‘vast’. Die telefoon lag op een soort bakje of standaard waardoor de accu ervan werd opgeladen zodat je tijdens het praten kon lopen, een ‘looptelefoon’ dus. De gesprekken werden langer…

Het is een utopie te denken dat de rust van ‘geen app, sms, messenger en e-mail’ zal terugkomen, ook al zou ik dat af en toe willen. Ik ben er ook aan gewend en vind het gebruik ervan ook heel gewoon.
Nog snel even kijken of er mail is, nog snel even kijken of er iemand op mijn blog heeft gereageerd en soms is er weer een uur voorbij. In dat uur had ik mijn boek uit kunnen lezen, de planten water kunnen geven of de was kunnen vouwen.
Deze ‘gemakkelijke’ communicatiemiddelen hebben, naast dat het gebruik ervan ook leuk kan zijn, één groot nadeel. Verslaving. Ook ik moet waken voor ‘teveel’….
De laptop staat de hele dag aan. Gebruik die om te schrijven, om dingen op te zoeken, artikelen, columns en het nieuws te lezen, om te e-mailen en te internetbankieren.

Maar eerlijk gezegd word ik soms ook kribbig of ongedurig dat ik door de bliebjes, piepjes en pingeltejs niet meer toekom aan dingen die ik wel graag doe. De laatste tijd zet ik daarom de telefoon steeds vaker uit en eigenlijk moet ik de laptop ook nog uitschakelen, niet alleen laten 'sluimeren' zodat ik nog steeds een bliebje hoor.


Als ik deze blog heb gepost ga ik andere dingen doen. Ik ga dat boek uitlezen, spullen voor het atelier die bij de verhuizing her en der in kasten zijn gelegd, bij elkaar zoeken. De stapel kranten en uitgeknipte artikelen uitzoeken, ‘bewaren’ en ‘weg’. Ik ga op bezoek bij een vriendin en vanaf zondag een begin maken met het inrichten van het atelier.

De komende dagen wat meer stilte. Ik ben er wel, maar minder.

26 opmerkingen:

 1. En eerst controleren of er iemand op deze blog gereageerd heeft natuurlijk! :D Haha, grapje! Maar o zo herkenbaar Ellie. Ik zet de boel de laatste tijd ook wat vaker uit, soms ook vrij snel weer aan en probeer de andere noodzakelijke dingen te doen. En dingen die ik voor de FB, pingel en klingeltijd (ook) leuk vond. Ik heb al enkele keren moeten horen dat ik verslaafd ben. Nou ja!!! Ik?? Nee toch! Maar eh....leuk geschreven en geniet van je weekend, op welke manier dan ook! Liefs ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jannie, wat weer een leuke reactie van jou! Volgens mij hebben veel mensen last van 'teveel' af en toe....maar nu wil ik dit toch even 'aanpakken' en andere dingen wat meer zoals lezen en schrijven!

   Verwijderen
 2. Er is een gezegde dat luidt: een goed voorbeeld doet volgen.
  En zo zou het zomaar eens kunnen dat ik toch ook maar eens voor een soortgelijke insteek kies.
  Veel succes en plezier met de minder piepjes en pingeltjes.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mies, ik ben er nu even...haha....kon het natuurlijk niet laten om te kijken of ik leuke reacties had.......;-) Volgens mij is het wel goed eens een keer minder bezig te zijn met social media en dát te doen wat we graag willen doen, o.a. lezen en schrijven!

   Verwijderen
 3. Gezonde gewoonte om jezelf af en toe even los te koppelen van de vluchtige media. Mij lukt het wel, kan ik wel zeggen. Ik wens je succes, bliep ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nu snel even kijken, want er heeft iemand gereageerd! ;-) :-)
  Herkenbaar! Zelf doe ik het geluid van de telefoon uit, zet de laptop uit en gun me dan mijn lees en schrijfmomenten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, natuurlijk kijk ik even, Michiel...daarvoor ben ik te nieuwsgierig ;-)

   Verwijderen
 5. Gelukkig heb ik alleen maar een laptop, die ik heel gemakkelijk afsluit. Dat scheelt een hoop gedoe. Succes met alles, Ellie! Zonder piepjes is het prettiger weet ik :-) Warme groet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig heb jij dan geen last van piepjes, bliebjes en pingeltjes, Mieke... ;-) Lieve groet!

   Verwijderen
 6. Wilma Den Heijer-Phillipson17 oktober 2014 om 21:35

  Dus geen reacties van lezers bekijken??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk wel, Wilma...ik bekijk nu alles en reageer, dan laptop uit en verder met waar ik mee bezig was...ik vind het té leuk om achterwege te laten ;-) Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 7. Leuk, Ellie, de cartoon ook! Zelf heb ik de reactiemogelijkheid op mijn blog niet aanstaan, dat scheelt weer. En af en toe een paar dagen FB niet aanzetten is ook heel rustgevend. Je hebt gelijk: terug kunnen we niet meer, willen we ook niet denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment, Caro! Soms hebben we even behoefte aan afstand...daar geef ik nu gehoor aan! Lieve groet!

   Verwijderen
 8. Heel herkenbaar en dat beaamt een ieder. Maar wat deden we te veel, toen het er nog niet was. In elk tijdsbeeld komt het te veel namelijk voor. Zolang het overzichtelijk blijft en geen schade berokkend, vind ik het wel goed zo ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zó herkenbaar, ik heb hier onlangs zelf een blog over geschreven, want ook ik heb hier last én profijt van. Ik heb me 4 dag en afgesloten voor de buitenwereld en dat was heerlijk, uiteindelijk ��.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Irma, ik heb nu jouw blog ook gelezen! Ja, soms kan het wel eens 'teveel' zijn of worden, maar dat is met meer dingen en dan is het goed te bezinnen :-) Nu bezorg ik jou wel een blieb, piep of pingel....ik heb er vandaag niet één gehoord!

   Verwijderen
 10. Jaap, wat een fijne reactie van jou! Ik heb er al zo vaak over nagedacht en me afgevraagd óf het teveel kan worden als iets heel leuk of leerzaam of goed of vrolijk is of iets waarbij je je prima voelt. Dan kan het haast nooit teveel worden....ik moet rust hebben in het feit niet overal evenveel aandacht aan te kunnen geven of nog net zo als voorheen...dat laatste maakt mij wellicht soms wat onrustig....

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Tja, ondanks het feit dat ik van mij uit ook een bliepje wil laten horen, heb ik weinig toe te voegen aan al de reacties. Toch zou ik wel eens terug willen naar de tijd zonder al die apparatuur. De tijd dat je gewoon spontaan bij elkaar op bezoek kon gaan om gewoon gezellig even wat te kletsen en te vragen hoe het met die ander was. Nu hoeft dat niet meer want je hebt het al vernomen via, inderdaad, de bliepjes, de piepjes en de pingeltjes. Maar goed voorbeeld doet goed volgen, ik ga vandaag ook weer eens tijd reserveren voor een goed boek. Bedankt Ellie voor wederom een leuk verhaal, goed begin van de zaterdag!
  Yvonne x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yvonne, fijn dat ik jou met mijn blog positief heb beïnvloed! En dank voor je mooie reactie...ondanks dat je weinig had toe te voegen heb je het langste verhaal geschreven, super! Liefs Ellie

   Verwijderen
 12. Wat herkenbaar. Heb je net een zinconstructie te pakken, gaat de telefoon of een buurkind bonst op de deur. En ja, verkoop mar eens nee.
  Heerlijk om te lezen, je bliepjes etc. Groet!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En moet je weten, Athy: ik neem even afstand van de bliebjes, piepjes en pingeltjes en toch is er van lezen en schrijven nog niet veel terecht gekomen. Wel gisteren de vriendinnendag gehad en dat was er een met een gouden randje!
  Lieve groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Erg herkenbaar ja! Ik hoorde laatst iemand op de radio zeggen dat ze ergens in de jaren '80 bedacht hadden dat we zo rond 2014 minimaal vliegende auto's zouden hebben. 'In plaats daarvan hebben we Facebook gekregen' liet hij er somber op volgen. Soms kijk ik een dag niet maar langer dan 2 dagen vind ik het wel lastig vol te houden. Triest eigenlijk hè? (!!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, een reactie van jou, Rebelse Huisvrouw! Of het triest is dat je niet lang zonder facebook kunt of misschien ook wel andere social media, dat weet ik niet. Het is ook iets van deze tijd en wie zijn wij om niet mee te willen groeien :-) ? Anders is het als we niets anders meer ondernemen en ik geloof dat daar bij jou geen sprake van is als ik jouw blogjes lees ;-) Na de 'bliebjes piepjes en pingeltjes' heb ik heel weinig 'gelaptopt', maar reden was dat mijn atelier opgeleverd werd en ingericht moest worden....vanaf morgen zal ik er ook weer vaker zijn!

   Verwijderen
 15. Ook hier herkenbaar... Ondertussen zijn we een paar dagen verder; voorgenomen klusjes uitgevoerd, en bezoek aan vriendin gebracht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Margo, ik heb als eerste een dag met Vriendin doorgebracht en het was er een met gouden rand! Vanaf maandag kon ik het atelier gaan inrichten en daar ben ik tot en met zojuist mee bezig geweest én ik heb al een paar kleine dingetjes gedaan aldaar! Man was en week vrij, maar vanaf morgen het gewone leven weer en dan zal ik beslist weer vaker online zijn, al is het om iets op te zoeken tijdens het schrijven....dat heb ik afgelopen week niet gedaan en ook niet gelezen, maar ik heb heerlijke dagen gehad in het atelier! Misschien had ik dat juist nodig...:-)

   Verwijderen