maandag 30 maart 2015

Dagelijkse kost

Regelmatig schrijf ik iets over mijzelf. Ik meen te mogen denken dat jullie, gezien het aantal keren dat ‘mijn schrijfsels’ zijn gelezen, zo’n blog leuk vinden. Ik ga er dus vanuit (narcistisch?) dat jullie misschien nog wel méér van mij willen weten. Niet dat ik mezelf nu open en bloot in de vitrine wil zetten. Maar van eten kan ik ook erg genieten.


Fruit vind ik heerlijk. Het is dagelijkse kost bij het ontbijt. Dat wordt door Man gemaakt en op een dienblad naast het bed gezet. Ik houd van appels en peren, bananen, druiven, meloen, kersen, ananas en nog veel meer. Ik ben geen fan van aardbeien. Een beschuitje met aardbeien gaat er wel in, maar ik zal nooit een bakje kopen. 


Mijn moeder maakte vroeger regelmatig een aardbeienvlaai. Zij kocht bij de bakker een bodem van zandtaartdeeg, deed het fruit in een pan (met wat water en suiker…..denk ik) en kookte dat alles. Met een papje van maïzena maakte zij er een geleiachtig mengsel van. Dat verdeelde zij over de bodem. Zo’n vlaai werd in 8 of 10 punten verdeeld. Je kreeg er slagroom bij, dat was heerlijk. Het was toen mijn lievelingsvlaai. De dag voordat mijn moeder overleed heb ik nog een punt van deze vlaai bij mijn ouders gegeten. Mijn moeder had die voor mij bewaard.

Ik geniet enorm van kaas, oud en krachtig van smaak. Kaas van de koe, het schaap en van de geit. Op het brood, op toastjes, op komkommer en bij het warm eten. Van kazen uit Frankrijk en uit Italië loopt het water mij in de mond.

Ben gek op stamppot. Wortel, boerenkool, prei en zuurkool zijn favoriet. Meestal gemaakt door Man en soms op totaal andere wijze dan de Hollandse stamppot. Overheerlijk. Alle groenten zijn aan mij besteed, ook salades. Tapas, hartige taarten en vis vind ik lekker. Ik ben een ‘groente-en-vis-mens’.

Een glas witte wijn of rosé drink ik graag. Als het buiten erg koud is neem ik wel eens een glas port. Lang geleden dronk ik enkel siroop, aangelengd met water. Thee, koffie, appelsap, sinaasappelsap, alcohol, water naturel, cola en andere frisdranken vond ik erg vies. Tegenwoordig kan ik absoluut niet zonder koffie, drink zelfs rooibosthee, veel water naturel en een glas wijn.

Dagelijkse kost is ook het schilderen, lezen en schrijven. Die bezigheden heb ik, naast lekker eten, rust en regelmatig op mezelf kunnen zijn, nodig om me goed te voelen. Ik word daar een blij mens van. Het feit dat jullie ‘mijn schrijfsels’ lezen en reacties daarop geven maakt mij zelfs heel blij.


20 opmerkingen:

 1. Er bestaat een woord voor de persoon die jij beschrijft: "levensgenieter" pur sang

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je mooie reactie, Irma! 'Genieten' is soms het toverwoord...dat maakt de dagen ook draaglijker zoals jezelf ook zult ervaren :-)

   Verwijderen
 2. Nou, ik word blij van lezen wat jij schrijft. Zijn we toch mooi in balans.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Athy, een groter compliment kun je me niet geven...dat je blij wordt van mijn stukje is ge-wel-dig....en daar word ik weer blij van!

   Verwijderen
 3. Yvonne Franssen30 maart 2015 om 17:16

  Die Man van jou... daar zou ik héél zuinig op zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nathalie Leclercq30 maart 2015 om 17:17

  Iets om aan onze frigo te hangen tegen dat je nog eens komt. We hebben nu immers geen enkel excuus meer dat we het niet wisten dat je dit of dat niet erg lust .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig eten jullie over het geheel genomen hetzelfde...behalve de vis....dus ik kom graag, Nathalie!

   Verwijderen
 5. Heerlijk jouw schrijfsels Ellie (woord en beeld!)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het compliment, Sophie....daar word ik natuurlijk heel blij van!

   Verwijderen
 6. Leuk om te lezen. Maar geen liefhebber van aardbeien? Ik kan wel kilo's wegwerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Mies, daarin schijn ik een raar wezen te zijn....verbazing alom als ik zeg geen liefhebster van dat fruit te zijn...iedereen lust toch aardbeien? Tja...

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Dankjewel Mieke voor het compliment! Fijn dat je mijn stukje graag hebt gelezen!

   Verwijderen
 8. Ooh, zo leuk! Hier heb ik echt van genoten. Ik weet niet hoe je het doet, het zijn ogenschijnlijk simpele tafereeltjes, maar ik word hier ook blij van. En een glaasje wijn is nu eigenlijk wel op zijn plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kathelyne, wat fijn dat je zo hebt genoten van mijn stukje...daar word ik heel blij van! Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 9. Smakelijk! ;) En graag gelezen Ellie!

  BeantwoordenVerwijderen