donderdag 12 maart 2015

Non-stop 1

Vandaag schrijf ik 10 minuten lang over wat er in me opkomt. Geleerd tijdens de cursus ‘schrijven’. Ik ga 10 minuten ‘los’. Denk niet echt na over punten, komma’s en of de zinnen wel goed lopen.
Jaren ben ik zo de dag begonnen, daarna wordt het minder. Stapels papier heb ik uitgeprint. Af en toe blader ik er doorheen, lees hier en daar wat. Ik lees om niet alles te vergeten wat ik zie, meemaak of denk. Soms haal ik er inspiratie uit. 10 Minuten non-stop schrijven. Ik heb er weer zin in. Het is leuk en ook spannend wat er op papier komt. Ik neem me voor vanaf vandaag weer elke dag zo te beginnen.

Vanochtend haal ik vrienden van de trein af. Vanavond ga ik bridgen. Dat doe ik elke donderdagavond bij iemand thuis. Overdag wil ik schrijven. Ik wil mijn boek uitlezen, een ander ligt al klaar, maar of me dat lukt, weet ik niet. Dan morgen maar met het boek op de bank of buiten in het zonnetje.

Ik verheug me op vrijdagavond, dan gaan Man en ik naar de boekwinkel, een traditie in de Boekenweek. Een lijst met ‘te wensen boeken’ heb ik al gemaakt.

Gisteravond naar een uitvoering geweest in het muziekgebouw in Eindhoven. Daar treden Ilja Leonard Pfeijffer, Tommy Wieringa en Gustaaf Peek op. Ook saxofonist Bl!ndman met een speciaal voor deze avond samengesteld gelegenheidskwartet. Een ‘Scherpdenkersconcert’ wordt het genoemd. De voorstelling heet ‘The Pursuit of Happiness’, een zoektocht naar geluk of het streven naar geluk. Ik weet niet wat ik mij moet voorstellen van deze avond. Om beurten houden de auteurs een voordracht uit eigen werk. Zij hebben het thema in een van hun romans gebruikt. Tussendoor wordt prachtige muziek ten gehore gebracht. Ik moet even wennen, heb zeer zeker niet gerekend op een avond over de vluchtelingenproblematiek. Over mensen, met gevaar voor hun leven, op zoek naar geluk. Het is echter een indrukwekkende avond, heel bijzonder en mooi. Na afloop is er gelegenheid boeken te kopen. De auteurs signeren.

Om half zeven heb ik Man van zijn werk opgehaald en onderweg in de auto hebben we brood gegeten. Meer tijd is er niet, de voorstelling begint al om half acht.
Bij binnenkomst is er enige verwarring. Er zijn mensen met een ticket waarop vermeld staat dat de voorstelling om half acht begint. Andere mensen hebben een ticket waarop als aanvangstijd kwart over acht staat. Niemand weet het precies en enkelen halen een kop koffie of thee. Er zijn ook mensen die al een glas wijn kopen. Plots klinkt er ‘boink’, de voorstelling gaat beginnen. Gemopper om me heen, men moet het drankje laten staan. Een man zegt: ‘Net iets gekocht, niet van kunnen genieten. Geld uitgegeven voor niets. Ik schrijf hierover een brief.’ Jammer van koffie, thee of wijn, zo zie ik het. Maar voor deze meneer heeft het meer met de ‘Hollandse zuinigheid’ te maken, denk ik. Ik hoop dat hij toch van de voorstelling heeft genoten. Het vooraf voor nop uitgegeven geld aan een drankje niet meer als pijnlijk ervaart na het beluisteren van alle voordrachten. Tegen elf uur weer thuis. De 10 minuten zijn om….


26 opmerkingen:

 1. Sophie SD Dijkgraaff12 maart 2015 om 16:08

  Goede oefening Ellie, 10 minuten schrijven zeker als wij weer mee mogen genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een fijne reactie, Sophie...het idee dat er mensen zijn die het leuk vinden mijn woorden te lezen....meer stimulans is er niet nodig!

   Verwijderen
 2. In 10 minuten een hoop gelezen Ellie en er kwam veel voorbij. Leuk! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie oefeningen zijn dat Jannie, maar ook spannend wat er allemaal tevoorschijn komt! Dank voor het lezen weer :-)

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Jaap, dankjewel voor je compliment! Fijn dat je 'me' weer hebt gelezen!

   Verwijderen
 4. Er komt dan ook echt nog een samenhangend verhaal uit, ik denk dat ik totaal van de hak op de tak spring. Alhoewel ik het stukje van vanmorgen ook in1 ruk opschreef zonder er veel bij na te denken.. Alles wat je moet doen is "gewoon" beginnen bij de eerste zin ;) Erg leuk voornemen om dit elke dag te doen. Ik heb op facebook wel eens met zo'n groep meegedaan die dat ook deden. Elke dag beginnen met 10 minuten schrijven wat er in je opkomt. En daarna mag je het bewaren of verbranden. Het moest namelijk wel met pen en papier..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie reactie woolywoot, dankjewel! Ik heb net even op je website gekeken, jouw stukjes mogen er ook zeker zijn! Ga je vaker lezen! Lange tijd heb ik elke dag 10 minuten 'zomaar' geschreven...nu pak ik het weer op, het geeft een drive om door te gaan en het kan me inspireren om veel te schrijven!

   Verwijderen
 5. Grappig hoe een oefening uit valt als een goed samenhangend blog .. Ja jouw schrijfsels zijn zeker leuk om te lezen!Dat zijn mijn 10 minuten rust

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie complimenten, Anke. Ik bloos ervan, maar voel me ook weer geïnspireerd daardoor!

   Verwijderen
 6. Nou, ik vind het knap. Ik geloof niet dat ik in 10 minuten achter elkaar iets zinnigs uit mijn toetsenbord zou krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou Mies, en dat geloof ik nou juist wel! Probeer het maar eens...niet nadenken, doen, wat er ook in je opkomt....dank voor je compliment!

   Verwijderen
 7. Leuk, zo'n oefening. Ik schrijf wel dagelijks, maar niet altijd op mijn blog. Er zijn soms van die dingen waarover ik wil schrijven en dan denk ik: "Wat kan een ander het eigenlijk schelen hoe ik hierover denk". Trouwens, ik merk dat de verhalen over mezelf meer gelezen worden dan mijn mening ergens over. Ik heb met heel veel plezier gelezen wat jij in die 10 minuten op papier hebt gezet en ben heel nieuwsgierig wat er morgen komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei Wilma, ik weet niet of er morgen weer een '10-minuten-schrijfsel' komt...ik maak het wel, maar posten?? Het is een goede oefening om op gang te komen. Het meeste is niet bruikbaar, maar soms heb je maar één woord nodig en dat gebeurt wel eens bij deze 'schrijverijtjes'! Het verschil in lezers op persoonlijke blogs of blogs met min of meer een mening, klopt wel, dat ervaar ik ook zo! Fijn dat je het met veel plezier hebt gelezen! Nu ben ik benieuwd naar 'zomaar' 'schrijverijtjes' van jou :-)

   Verwijderen
 8. ik weet niet of je deze tien minuten op papier of op je masjien gedaan hebt, ik denk eigenlijk het laatste - vanwege de samenhang en zo breng je mij weer op een idee dat ik zelf een tijdje gedaan heb en wat ook errug leuk is! Een dialoog op papier, ook tien minuten: de rechterhand schrijft een vraag op die opkomt en de linkerhand antwoordt zonder nadenken - je handen zijn elk met een andere hersenhelft verbonden en al doende kun je versteld staan van jezelf - zo verrassend! En wel publiceren hè :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 10 Minuten zonder nadenken typen op mijn laptop. Jouw idee lijkt me heel leuk om te doen, ga het dan ook proberen, of het lukt met pen en papier....maar mijn nieuwsgierigheid naar wat er uitkomt neemt het waarschijnlijk wel over :-) Als het me lukt zal ik het zeker publiceren, Anne!

   Verwijderen
 9. Knap gedaan en leuk om te lezen! Hartelijke Groet, Hans Oud.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het leuke van zo'n oefening is, dat het niet allemaal zinnig hoeft te zijn wat je neerschrijft. Het belangrijkste is dat je schrijft, hoe dan ook, wat dan ook! Wederom graag gelezen, Ellie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt helemaal wat je zegt, Mieke! Ik vind het bovendien heel erg leuk om te doen, spannend en verrassend wat er uitkomt. Voor vandaag ook al mijn best gedaan! Dank dat je mijn blog 'graag gelezen' hebt :-)

   Verwijderen
 11. Free writing, goeden morgen Ellie, ik doe dat ook iedere morgen. Alleen wel met een pen in één van die mooie notebooks. Heb er al vijf volgeschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is heerlijk om te doen Athy, leuk en spannend. Lang gedaan, daarna niet, nu weer opgepakt. Alleen lukt het schrijven met pen niet meer goed....lang leve de laptop voor mij :-)

   Verwijderen
 12. Liefje, Mooi in 10 minuten een verhaal vertellen, bewondering :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een mooie oefening en soms genereert het ineens inspiratie, leuk ook om te doen!

   Verwijderen
 13. Leuk idee, zo'n 10-minutenplan. Ga ik onthouden, het leest nog lekker ook!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is leuk om te doen en spannend wat er zoal op papier komt! Dank voor je compliment 'het leest nog lekker ook'!

   Verwijderen