woensdag 10 december 2014

MonoprintenSinds mijn atelier klaar is zoemt het in mijn hoofd, zoveel ideeën. Ik wil schilderen, huisjes en abstracte doeken. Annie Sloan is er ook nog. Haar krijtverf lonkt naar mij om kastjes, tafeltjes en lijsten een andere look te geven. Toch ga ik vandaag iets heel anders doen. Heb besloten de doeken en de kwasten te laten voor wat ze zijn en me bezig te houden met monoprinten.

Wat heb ik nodig? Een glasplaat, maar bij gebrek daaraan neem ik een stuk­­­­ natuursteen. Verf, die is er genoeg. Bij deze techniek werk ik het liefst met olieverf. Een trommel vol heb ik. Ik heb papier of linnen nodig, dat is er ook volop, maar ik kies voor een stuk doek van een oude luifel. Daarop wil ik mijn eerste print maken en alle volgende afdrukken op papier, totdat er geen verf meer van het natuursteen afkomt.
 
Maar voordat ik zover ben moet ik eerst nog een deegroller kopen, ik mis namelijk een inktroller. Tot mijn stomme verbazing wordt die niet verkocht bij de winkel voor huishoudelijke artikelen. Wat kan ik dan gebruiken? Ik fiets naar de-doe-het-zelfwinkel en koop daar een verfroller waarvan ik thuis het schuimrubber zoveel mogelijk verwijder. Daar kan ik ook mee over het doek rollen en gelijktijdig een beetje druk zetten. Nog een potlood of de steel van een penseel om eventuele contouren aan te brengen. Ik kan beginnen.

  
Zeg er verder niets meer over behalve dat het ontzettend leuk is om te doen en heel verrassend om te zien wat er tevoorschijn komt.

 ­­­­­ 22 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg en wat een verbluffend gaaf resultaat. Een echte kunstenaar aan het werk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaap, dat is misschien een beetje veel eer voor mij, maar ik ben wel ontzettend blij met je complimentjes....en het is zó leuk om te doen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In plaats van een deegroller had je ook een lege fles kunnen gebruiken. Of een volle..............................kan ook natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wilma, dat ik daar niet aan gedacht heb....dank voor de tip :-)

   Verwijderen
 4. wat een geweldig resultaat Ellie! je techniek is verbluffend eenvoudig. dankjewel voor het idee! ik heb het eens op iemand atelier gedaan met een echte drukpers, mar dit kan gewoon in je eigen huis! ik had toen leuk resultaat met bladeren - maar dat heb je misschien zelf ook al bedacht, en gescheurde stukken papier erbij - ik vond het ook verslavend bijna.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anne, dank voor je complimentjes! En met niet al teveel extra aanschaf kun je dit doen, ook met acrylverf. Fijn dat mijn stukje jou op een idee heeft gebracht! En ik kom door jou op een idee, zelf niet bedacht ;-)

   Verwijderen
 5. Daar had ik niet eerder over gehoord. Het is nog leuk geworden ook, Ellie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je het leuk vindt, Mieke...heel leuk om te doen en ik word er ook nog eens blij van :-)

   Verwijderen
 6. Ik heb zoiets gedaan met stijfselmarmeren, ook heel leuk om te doen. Naderhand gebruikt voor de omslag van een boek ( bij boekbinden). Ik herken het blije gevoel dat je er van krijgt Ellie :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, Jannie! Foto? Ik ben heel benieuwd ;-) Lieve groet!

   Verwijderen
 7. Wat enorm leuk, Ellie . Een prachtig verrassend effect :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben er ook heel blij mee, Selma! De afdruk op stof ga ik opspannen of inlijsten :-)

   Verwijderen
 8. Geen idee hoe het werkt (ondanks het lezen van je stukje) maar het resultaat is top.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kunstenaar! Leuk om te lezen Ellie :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie complimenten. Dankjewel daarvoor, Sophie :-)

   Verwijderen
  2. Gelukt! Nou ja, je weet wat ik bedoel...
   Wat heerlijk om zo bevlogen te raken door het zien van kunst en daar zulke mooie dingen mee te doen! Ik herken het heel goed maar kom er zelden toe om daar iets mee te doen. Misschien ooit...Kom snel weer om alles te bewonderen.
   Liefs

   Verwijderen
  3. Diana, verrassend dat je er bent en wat leuk! Kunst is iets waardoor je geraakt wordt of niet....het monoprinten is heel inspirerend om te doen, kan wel verslavend zijn hoor en het is altijd een verrassing wat er op het doek of papier tevoorschijn is gekomen! Liefs en tot snel?!

   Verwijderen