maandag 13 oktober 2014

KrijtenIk ben in Gennep in het atelier van beeldend kunstenares Yvon van Bergen.
Er staan prachtige schilderijen op ezels en op de kast staat ook een doek. Langs de wanden curiosa beschilderd in verschillende kleuren, kastjes, krukjes, tafeltjes en spiegels. Aan het plafond hangen lampen in allerlei vormen en tinten. Ook de stoelen zijn bewerkt. De wastafel is hier en daar nog wit, maar voor de rest gekleurd door de verf. Een inspirerende ruimte!


Vanavond een workshop ‘basistechnieken’ met krijtverf van Annie Sloan.
Ik heb hier al eerder mee gewerkt, maar wil van een ervaren iemand leren wat ik er allemaal mee kan doen. Yvon heeft diverse workshops bij Annie Sloan gevolgd.

Met acht vrouwen zitten we aan twee tafels. Het blad van de tafels één groot ‘schilderij’. Iedereen mag de kwast met de verf er nog aan op tafel leggen. Zo wordt het vanzelf een bont en kleurig geheel. Precies zoals ik na het schilderen de restanten van de verf op een doek druk. Ik pak een prop aluminiumfolie, druk die op het palet of bord met de overgebleven verf en daarna met een kloppende beweging op het linnen. Zo ontstaat vanzelf een mooi en kleurig schilderij.

Yvon is vriendelijk en heeft er zin in, dat merk je meteen! Schenkt koffie en thee, vertelt iets over zichzelf en hoe zij ertoe gekomen is met dit product aan de slag te gaan. Zij laat enthousiast voorbeelden zien hoe zij de krijtverf tot nu toe heeft gebruikt. Daarna vertellen de vrouwen hoe zij bij Yvon terecht zijn gekomen en of zij wel of niet al met deze ‘wonderverf’ hebben gewerkt.
Meteen te gebruiken, niet eerst vooraf schuren, de kleuren goed met elkaar te combineren en te mengen, de verf milieuvriendelijk en gemakkelijk in gebruik. Er zijn veel mogelijkheden. Op metaal, glas, stof, kunststof, schilderslinnen, op allerlei materialen kun je de krijtverf gebruiken. Decoupage, stencilen, craquelé, maar natuurlijk kun je ook ‘gewoon’ schilderen en dat vooral niet te netjes als je een verweerde of vintage look wilt creëren.

Later op de avond proberen we enkele technieken op een plankje uit.


Ruim 2 uur zijn we intensief bezig, daarna leidt Yvon ons rond in haar huis. Daar kunnen we pas echt zien wat er allemaal mogelijk is met de krijtverf van Annie Sloan.

Iedereen die graag schildert of creatief bezig wil zijn kan ik aanraden om naar een van Yvon’s workshops te gaan. Heel leerzaam, interessant en bovenal gezellig! Vooral als je van kleuren houdt, je spullen een nieuwe look wilt geven of in je huis iets wilt veranderen.
De vrouwen aanwezig, stuk voor stuk enthousiast, willen meteen ‘morgen beginnen’ en kopen alvast hun favoriete kleur krijtverf.

Ik wil zeker nog eens meedoen aan een workshop, al is het alleen maar om ideeën op te doen.
  27 opmerkingen:

 1. Liefje
  Wat leuk dat deze workshop zo inspirerend voor je is geweest!
  En nu aftellen wanneer de ruimte klaar is waar je al die ideeën en technieken kunt gaan gebruiken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mooi, jullie staan er voor elkaar.. ontroerend!
   en laat je werkjes ook zien hé!

   Verwijderen
  2. Ik kan bijna niet meer wachten Wilko, tel echt af om in te richten, dan zal ik eerst genieten van de mooie ruimte, denk niet dat ik meteen de kwast ter hand neem, daarna begin ik, zal snel gebeuren :-)

   Verwijderen
  3. Mieke, wat een leuke reactie, dank je wel! Ik zal zeker af en toe iets laten zien!

   Verwijderen
 2. Lieve Elly, Wat leuk! Dank je wel voor je mooie woorden! Altijd bijzonder hoe andere dit ervaren en mooi kunnen benoemen :) Zie je gauw weer en natuurlijk ga ik je blog volgen X Yvon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Yvon, het was een heerlijke avond in een zeer inspirerende omgeving met een zeer inspirerende vrouw! Misschien heb je al begrepen dat mijn atelier bijna klaar is, dan ga ik weer aan de slag! De spullen hebben lang genoeg op zolder gestaan en na de workshop wil ik alleen nog maar 'maken'...met kleuren bezig zijn!

   Verwijderen
  2. THKS Elly, Ja, je eigen atelier, Super! en het is zoooooo fijn.:) Xieje gauw weer X

   Verwijderen
 3. Wat leuk om te lezen en wat een prachtige kleuren op de foto. Volgens mij was de workshop voor jou er een om in te lijsten ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met een gouden randje, Jaap ;-) Ik heb genoten en wil alleen nog maar aan de slag!

   Verwijderen
 4. Prachtig, Ellie Schmitz!
  Toen ik de titel zag van je nieuwe blog dacht ik eerst aan 'krijten' in de betekenis van 'huilen, schreien, janken', een ouderwetse betekenis...maar
  jouw/jullie 'krijten' heeft ook alles met emoties te maken :)
  Groetjes, Antonia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mooie reactie van jou, Antonia! Ik had de blog gepost en op hetzelfde moment dacht ik: 'krijten' is ook 'schreien, huilen, wenen'...wat leuk dat jij dit ook zo benoemt! En ja, schilderen is veelal emotie, maar eigenlijk is alle creativiteit dat! Lieve groetjes!

   Verwijderen
 5. Ja je had me al verteld dat je het erg leuk had gevonden en van de workshop genoten had.
  Wat Wilko al zegt, binnenkort is je atelier klaar en kun je aan de slag!
  Als het klaar is komen we zeker een keertje kijken! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel dat je weer mijn blog hebt gelezen, Ans, maakt me blij! En jij 'moet' komen ;-) X

   Verwijderen
 6. Ik ben ook heel benieuwd naar jouw werk over een tijdje. Uit je eigen atelier. Ook ik kom kijken, zeker weten :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De druk wordt hoog, Mieke, maar ik ga ervoor ;-) En fijn dat je komt kijken, ik zie ernaar uit X

   Verwijderen
 7. Mooie weergave van een inspirerende leuke avond waarvan ik heb genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En heel fijn Herma, dat we dat samen hebben gedaan en ervan hebben genoten!

   Verwijderen
 8. Klinkt goed! Ik vind je plankje ook erg leuk, vooral het linkergedeelte.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor het compliment, Selma! We hebben allemaal hetzelfde geprobeerd, was erg leuk om te doen!

   Verwijderen
 9. Het enige wat ik nog toe kan voegen: ik ben jaloers!
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij kunnen ook 'n keer samen gaan Yvonne, als je dat wilt?!!

   Verwijderen
 10. O, wat heerlijk Ellie! Ik kreeg nostalgische gevoelens over me toen ik je stukje las. Ik heb diverse workshops gevolgd bij Lia Steffens in Emmeloord en 'zag' me weer zitten, omringd door mooie dingen en kleuren. Inspiratie en geluk gaan hand in hand...... Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Jannie, jij weet dus hoe leuk, ontspannend en inspirerend zo'n workshop kan zijn! 'Inspiratie en geluk gaan hand in hand.......Liefs!'....wat heb je dat weer mooi gezegd, Jannie, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een en al genieten Ellie. Ik popel om nog veeeeeeel meer foto's te zien!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is inderdaad een en al genieten, Anne! Er zullen zeker nog foto's komen, maar even geduld, eerst het atelier inrichten....een groot feest is het :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooi resultaat op je foto en heerlijk verhaal om te lezen. Jij bent echt zo'n wezen met aan elke vinger een kwaliteit die je kunt gebruiken. Dat vind ik nou zo inspirerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Athy, ik zie nu pas je reactie, dank en dank ook voor zo’n groot compliment. Ik bloos van het feit dat jij mij zo hoog inschat..maar ik probeer in elk geval wel iets te doen met dat wat in mij huist ��

  BeantwoordenVerwijderen