dinsdag 9 juni 2015

Buikpijn
Elke ochtend hebben Man en Sam gezamenlijk hun ritueel. Als Man beneden komt ligt Sam in de plantenbak voor het raam of zij geeft ‘kopjes’ aan de buitendeur, daarbij hevig en luid miauwend. Man laat haar binnen. Daarna, zittend aan tafel of bij mooi weer buiten, springt Sam op zijn schoot. Zij betuigt hem haar liefde. Draait rond, kronkelt, spint en geeft aan een stuk door ‘kopjes’. Maar zij blijft alert. Als Man dan ‘eindelijk’ naar het tuinhuis loopt, rent zij mee. Vanaf dat moment heeft Sam alleen nog maar oog voor haar brokjes. Het maakt geen verschil of het bakje leeg is of nog ruimschoots gevuld. Man hoeft alleen maar met zijn hand door het voerbakje te gaan of er eens mee te rammelen, dan is het al goed. Zij heeft nieuwe brokjes gekregen. Althans, wij denken dat Sam zo denkt….
Van enige genegenheid, laat staan liefde voor het baasje, is dan geen sprake meer. Zo ging het ook een paar dagen geleden.  

 
Een paar uur later kom ik beneden. Zie de kippen op de grond liggen. Kleine kip beschadigd. Mist haar billen. Die liggen in gruzelementen ernaast. Grote plukken haar op het gras. Van Sam geen spoor. Niet in haar mand, niet op het kussen, onder geen enkele struik. Door de tuin heen en weer lopend, roepend en rammelend met het voerbakje, gaat minstens een half uur voorbij. Geen enkel teken dat poes in de buurt is. Uren later nog steeds niet. Stel dat zij ergens gewond onder een struik ligt dood te bloeden? Man geïnformeerd. Man zou Man niet zijn als hij niet rustig zou reageren. ‘Sam heeft natuurlijk met buurpoes Scotch gevochten, is geschrokken en weggerend. Zij heeft zich ergens verscholen en komt wel weer naar huis. Straks ligt zij gewoon weer op haar kussen of in de mand.’
 
  
 
Maar bij thuiskomst, vroeg in de avond, is poes er nog steeds niet. Man loopt door de straten. Roept en kijkt in tuinen, zoekt onder de struiken aan de bosrand. Niets. Gedurende de avond gaan we beurtelings naar buiten. Lopend, roepend en rammelend met de brokjes. Man maakt weer een ronde door de buurt. Vraagt de andere buren in hun tuin te mogen kijken. Zij hebben een ‘wilde’ tuin met veel verstopplekjes en er rennen nogal wat muizen rond. Sam is er vaak te vinden.

Later gaan we naar het atelier. Tegen middernacht lopen wij, zachtjes roepend, weer door de tuin. Niets. We besluiten naar bed te gaan in de hoop dat zij de volgende ochtend weer luid miauwend in de bloembak ligt. We kunnen het niet laten en lopen nog een keer naar het tuinhuis. En daar ligt zij, in haar mand. Geeft geen krimp. Kijkt ons eerder met verwijtende blik aan. Het lijkt erop alsof ze wil zeggen: ‘Laat me toch met rust, ik ben moe.’ Van opluchting ben ik boos op haar, ook al heeft zij daar geen weet van, maar mijn buikpijn is op slag verdwenen.


16 opmerkingen:

 1. Het grote kattenavontuur ;-) Heel leuk geschreven Ellie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste keer dat Sam zo lang van huis was.....onrust-opluchting-tranen...in die volgorde zo ongeveer heb ik het beleefd, Jaap! Dank voor je compliment!

   Verwijderen
 2. Leuk geschreven Ellie. Ik kan het me zo voorstellen dat je er buikpijn van had. Fijn dat jullie haar vonden voor je ging slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Selma, wij hadden waarschijnlijk niet of heel onrustig geslapen en steeds weer 'de gang' naar de tuin en het tuinhuis gemaakt. Zo ongeveer, schat ik in, zou onze nacht verlopen zijn :-)

   Verwijderen
 3. Herkenbaar Ellie! Zowel de buikpijn als de onverstoorbaarheid van man en kat. Leuk het bij jou te lezen, je hebt het meeslepend verteld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Anne, ik kan me goed voorstellen dat jij waarschijnlijk 'voelt' hoe het bij mij voelde. Als ik eraan denk hoeveel Zora en Lukki (naam goed??) voor jou betekenen....en een onverstoorbare Man heb jij ook in veel gevallen ;-) Dank voor je compliment X

   Verwijderen
 4. Reacties
  1. Zoals bovenaan bij Jaap geschreven: 'onrust-opluchting-tranen'....zo was die dag, Anke

   Verwijderen
 5. Jannie Harmsen9 juni 2015 om 18:47

  Ik weet hoe het voelt Ellie. Ik ben ook de kat eens een paar dagen kwijt geweest toen we hem na een verhuizing eerst een paar weken binnen hielden op de nieuwe plek en uiteindelijk naar buiten deden. Ik dacht echt dat ik hem niet meer terug zou zien, totdat hij ineens luid miauwend tevoorschijn kwam. Een hele opluchting toen, maar inmiddels is dit al 'vervlogen' tijd.....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn eigengereide beesten, Jannie. Vooral niet denken dat ze iets om jou geven, zij zijn uit op eigen gewin...maar daardoor ook spannend en leuk :-)

   Verwijderen
  2. Leuk hè, een poes. Eigenzinnig, maar wil als het haar uitkomt ook wel aangehaald worden. Gelukkig is zij weer terecht. Joke

   Verwijderen
  3. Ja, 't was me het dagje wel, Joke! Menig scenario door mijn hoofd gegaan, maar gelukkig is alles weer op de pootjes terecht gekomen!

   Verwijderen
 6. Mooi, die volstrekte autonomie van poes :-). En nooit zul je weten waarom en waarheen ze verdween.... Zoals Agatha Christie een aantal weken als van de aardbodem was verdwenen, toen weer verscheen en nooit heeft opgehelderd waar en hoe ze de 'onzichtbare' tijd heeft doorgebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoals ik altijd nieuwsgierig ben gebleven naar de 'onzichtbare' tijd van Agatha Christie, zo vraag ik me nu ook af waar Sam al die tijd geweest is...nooit zal ik het weten....

   Verwijderen
 7. Leuk geschreven, Ellie. Ik begrijp dat Sam een poes is. Wij hadden vroeger ook zo'n poes en die bleef niet zonder kittens.Ik hoop maar dat zij geen buikpijn krijgt, hahaha :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha Mieke, zij is gesteriliseerd...zij zal geen buikpijn krijgen vanwege kleine poesjes :-)

   Verwijderen