maandag 9 maart 2015

Nu de tuin
Een poos na de verhuizing hebben wij een hovenier op bezoek gehad. Wij wilden wel eens weten wat een vakman met deze tuin zou kunnen of willen doen. Mooie ideeën had hij. Hier een waterpartij, daar een rond terras, in die hoek nog een terras, een prieel, grote keien en veel verschillende soorten planten. Bij het aanhoren van zoveel diversiteit brak het zweet me uit. Ik houd van eenvoudig, een tuin die rust uitstraalt. Man denkt daar gelukkig hetzelfde over. Wat wij graag wilden en aan ideeën opperden vond geen gehoor.

We houden niet van een strak aangelegde tuin. Niet dat bloemen, planten en struiken in het gelid staan. We houden van groepjes met dezelfde planten en groene bij elkaar passende kleuren. Hier en daar witte bloemen. En groene bodembedekkers zodat we over een paar jaar geen onkruid meer hoeven wieden. Veel plekjes waar de vogels zich kunnen verschuilen, Sam is immers ook in de tuin. Voor haar verstop-plekjes genoeg en hoog gras waarin zij op jacht kan gaan naar muizen. Een insectenhotel hebben we voor de verhuizing ook al gemaakt evenals een plek voor de vogels om te baden en te eten. We ‘moesten’ destijds iets doen. Waren ongeduldig en wilden al wat van onze ‘eigenheid’ in de tuin creëren.
Dit voorjaar beginnen we met het herinrichten. De tuin is groot, kan niet in een keer aangepast worden. Voor sommige plekken hebben we ideeën, maar veel is nog ongewis. De tuin moet door de tijd heen groeien, zowel de planten als de aanplanting. Er is één groot nadeel: ik moet geduld hebben en dat is niet mijn sterkste kant.

Zaterdagmiddag. Man gaat aan de slag. Spitten is de eerste klus. Waar de border begint gaat de spade de grond in. Ik doe nog niets, dat komt later. En als we dan samen aan de slag gaan doet Man het zware werk, ik stuur de bezigheden.


Zo is er gisteren al het een en ander gerealiseerd. We hebben plantjes gekocht en achter in de tuin hebben we de kerstboom ‘2014’ geplant. Man heeft troep uit een onder het onkruid gevonden bak gehaald waarna we samen de nieuwe planten erin hebben gezet. Het idee kwam van Zus. Het sprak ons meteen aan. 


We hebben weer een nieuw ‘eigen’ stukje tuin! Tevreden bekijken we het gedane karwei, daarna naar elkaar en beginnen te lachen. We zouden toch vooraan beginnen? We gaan aan de slag, daar waar de ideeën zich aandienen. Dat was gisteren dus niet voorin, maar achter in de tuin.

16 opmerkingen:

 1. Met veel plezier gelezen Ellie. En ach, soms begin je achterin. Dat kan gelukkig ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig kan het, Wilma! Dank dat je 'me' weer hebt gelezen!

   Verwijderen
 2. Wat is het toch heerlijk om een tuin te hebben :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk Ellie, grappig mijn zoon wil hovenier worden, luisteren is een vereiste xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker grappig, Anke! Luisteren is altijd belangrijk, bij wat voor gesprek ook....

   Verwijderen
 4. Sophie SD Dijkgraaff9 maart 2015 om 22:13

  Achteraan beginnen heeft ook wel iets... ik heb er ervaring mee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft wel iets om van het gebaande pad af te wijken....beslist! Maar nu maak jij me wel nieuwsgierig naar jouw ervaring, Sophie!

   Verwijderen
 5. Ik had gereageerd op je site, maar zie het niet meer staan. Dan maar zo:
  Heerlijk, Ellie, lekker tuinieren. En onder jullie liefdevolle handen zal het vast een mooie plek worden. Veel tuinplezier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve woorden, mooi compliment ook, dankjewel daarvoor Selma

   Verwijderen
 6. Maakt niet uit waar jullie beginnen Ellie, als het met hart en ziel gebeurt, komt het altijd goed! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wijze woorden, Jannie! Wij genieten van het werken in de tuin, van een 'eigen' plek maken waar we ons prettig voelen! En dat gebeurt zeker 'met hart en ziel'!

   Verwijderen
 7. Fijn dat jullie het eens zijn hoe jullie de tuin willen inrichten. En tuinieren werkt ontspannend, maakt het hoofd leeg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heerlijk buiten bezig zijn en 'onze' plek creëren! Én het zorgt voor opruiming in het hoofd, zeker weten!

   Verwijderen
 8. Bloed, zweet en tranen, maar het wordt mooi :-)

  BeantwoordenVerwijderen