woensdag 26 maart 2014

Tuin oud en nieuwVoor het grootste deel is de tuin nog in schaduw gehuld, maar naast de pruimenboom heb ik een plekje in de zon. Alleen in de top nog bloesem. Jaren geleden heb ik de klimop zijn gang laten gaan. Eerst werd de stam ermee bedekt, naderhand slingerde de hedera zich door de takken van de boom. Geen bloesem en geen pruim meer te bespeuren.


Net zoals de appelboom. Die draagt een hoed van klimop. Aan de onderste takken zie je in het seizoen nog enkele appels hangen. Dat is voer voor de vogels. In deze boom nu volop besjes en de merels vliegen af en aan, het blad is voortdurend in beweging. Aan een uitstekende tak hangt de voedselcontainer, gevuld met zaad. Hier komen de mezen en de mussen op af, soms onderling ruziënd, soms zittend op een tak. Naast de appelboom een tafel, daarop de drinkbakken gevuld met water. 


Een wal van gesnoeide takken in de buurt. Een mogelijkheid voor de kleine vogels om zich in te verbergen of in te nestelen. Het krioelt er van de insecten. De vogels zijn er blij mee en wij hoeven ons niet druk te maken over het snoeiafval. Er tegenover een kale boomstam, daaraan heeft Man een aantal vogelhuisjes opgehangen, ‘Het Vogeldorp’. Aan een tak vetbollen en in een van de huisjes de pot met pindakaas.


Ik wil wel alles meenemen naar de andere tuin. De huisjes en de bakken krijgen een plek in de verhuiswagen, maar de bomen verplaatsen kan niet. Plannen voor de nieuwe tuin heb ik nog niet, er wel al een paar keer doorheen gelopen.


Waar kan de voedertafel staan, aan welke stam bouwen wij weer een vogeldorp, waar kan ik een wal maken? Ideeën dienen zich aan, maar voorlopig wordt die tuin alleen met een vogel-eet-tafel vogelvriendelijk gemaakt. Alle andere arbeid buiten is volgend voorjaar aan de beurt.

6 opmerkingen:

 1. liefje wat mooi verwoord! Beeldend zoals je de tuin beschrijft.
  En de tuin op onze nieuwe plek gaat straks ook dezelfde bewoordingen krijgen :-)


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over een paar jaar is de nieuwe tuin, met jouw spierballen en werklust ;-) samen met mijn gedachten, zoals die moet worden!

   Verwijderen
 2. Heel mooi geschreven Ellie. Fijn als je de plannen weer vorm kunt gaan geven in de nieuwe tuin. Alweer iets om naar uit te kijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mieke, leuke reactie, maakt me weer blij! Dank daarvoor en warme groet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi geschreven Ellie...
  Ook al ga je graag naar je nieuwe huis straks met een beetje weemoed zul je aan je oude huis en ja dan ook zeker de tuin denken.
  Maar je nieuwe tuin zal straks beslist ook weer mooi worden en bepaalde dingen zullen ook daar hun plekje weer krijgen.X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ans, dankjewel voor deze mooie reactie! De gevoelens buitelen over elkaar heen...willen gaan, dat voelt ook zo, maar toch met een 'jammer-gevoel' afscheid nemen. Volgens mij hoort het ook zo!

  BeantwoordenVerwijderen