vrijdag 31 juli 2015

Holland op z'n mooist - Het voorjaar van de Haagse SchoolDe titel van dit blogbericht is tevens de titel van een tijdelijke tentoonstelling in het Dordrechts museum in samenwerking met het Gemeentemuseum in Den Haag. In Dordrecht het voorjaar, in Den Haag de latere periode van de Haagse School.

‘Heb niets met die oude knarren. Ik houd niet van de sombere en donkere kleuren.’ Dat heb ik altijd gezegd en daarmee de schilderkunst uit die tijd afgedaan. Toch wilde ik de expositie bezoeken. Was sceptisch, had geen hoge verwachtingen. Man ook niet. Wat hebben wij ons vergist.

Prachtige doeken en panelen ‘gevangen’ in de mooiste lijsten.
We hebben genoten van Het voorjaar van de Haagse School. Meer dan 100 topstukken van onder andere Jozef Israëls, Willem Roelofs, de gebroeders Maris en Mauve vormen samen een prachtige tentoonstelling en tonen het ontluiken van de Haagse School.


Ook genoten van het prachtige gebouw, zowel binnen als buiten. Het is een Rijksmonument, oorspronkelijk gebouwd als krankzinnigengesticht.


Nu nog een gaatje zien te vinden voor een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag.

14 opmerkingen:

 1. Jannie Harmsen31 juli 2015 om 19:23

  En die Platanen voor het gebouw, ook schitterend!! :) Mooie reportage Ellie....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, Jannie! Voor ons was het mooier dan verwacht, zowel de tentoonstelling alsook het gebouw en de tuin!

   Verwijderen
 2. Mooi verslag, mooie foto's en mooie schilderijen. Ik hou wel van de 'oude', zelfs al zijn de kleuren soms wat somber.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal nooit meer de 'ouden' afwijzen als ik hen niet met eigen ogen heb gezien, Wilma! Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 3. Rijksmonument, een voormalig krankzinnigengesticht. Hier zit wel een soort van logica in. Een vertrouwdheid, een gevoel van herkenning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel, Mieke! Voor je reactie, het lezen en fijn dat er herkenning is!

   Verwijderen
 4. Ik ben een enorme liefhebber van de Haagse School! Issaäc Israëls is een van mijn favorieten! En de familie Maris... prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaan dan Jaap, het is een prachtige expositie! Dank voor je reactie!

   Verwijderen
 5. Mooi verslag en volgens mij heb je genoten! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor het compliment, Anke! Genoten heb ik, van tevoren niet gedacht of verwacht........en dan is het dubbel fijn!

   Verwijderen
 6. Ik hou juist van de oude schilders en ben niet zo weg van al dat abstracte. Smaken verschillen gelukkig en soms word je aangenaam verrast.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik waardeer een aantal 'oudjes' ook weer, niet allemaal....en abstract is heel divers, ook daarvan vind ik niet alles mooi. Gelukkig mogen we dat zelf bepalen 😀

   Verwijderen
 7. Ik reisde regelmatig in het verleden van Utrecht naar den Haag, met de trein. En altijd het idee gehad dat ik door een schilderij van b.v. Ruisdael reed. Met die hoge wolkenluchten en die groene wijdsheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat maakte het reizen dan plezierig, denk ik! Dank dat je 'mij' weer hebt gelezen en voor je reactie....dat maakt mij blij, Athy 😀

   Verwijderen