zondag 5 juli 2015

Sam en Muis en VogelhuisHet is nog vroeg op de dag. Tussen de bomen door schijnt de zon. Licht. Strakblauwe lucht. Warmte. Het is doodstil op vogelgezang na. Als ik goed luister hoor ik een compleet orkest merels. De een zingt nog hoger dan de ander. De een brengt een sprankelende riedel ten gehore, de ander een kort en krachtig fluitje. De mus en de koolmees komen eten. Andere vogels komen baden. De eekhoorn hangt aan de pot met pindakaas.

Onder de bomen schaduw. Daar zit ik. Sam ligt onder mijn stoel, loom uitgerekt. Plots alert en in sluipgang. Zij heeft iets gehoord of gezien. Bij de scherven houdt zij in. Doodstil ligt zij daar, alleen het witte puntje van haar staart beweegt. Dit duurt een poos, maar dan heeft zij beet. Met muis bungelend in haar bek komt zij naar mij toe. Wil haar prooi voor mijn voeten neerleggen, maar ik loop snel weg.


Na ruim een uur kom ik weer buiten. Sam en Muis nog steeds in strijd. De laatste heeft zich nog niet gewonnen gegeven. Zie wel dat hij niet meer zo snel is. Natuurlijk wint Sam deze strijd en de prooi wordt naar binnen gewerkt. Dat wil ik niet zien en het gekraak niet horen.

Als ik naderhand stukjes brood in het vogelhuis leg is Sam er als de kippen bij. Blijkbaar heeft zij nog honger. 

21 opmerkingen:

 1. Katten; geweldig leuke beesten. Graag gelezen, Ellie!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig om te lezen en te zien en te lezen. Gelukkig zat er geen vogel in................

  BeantwoordenVerwijderen
 3. katten en geduld, twee hele goede vrienden. Het loont ook zo vaak ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker, Irma....katten zijn meesters in afwachten en toeslaan :-)

   Verwijderen
 4. Heerlijk ;) om te lezen.... Dat witte puntje van de staart, herkenbaar. Dan komt er meestal een cadeautje voor je aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je compliment, Marnel! Sams cadeautjes vind ik niet altijd leuk....:-(

   Verwijderen
 5. Wildlife in de achtertuin! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk geschreven maar voor mij pure horror. Daarom heb ik een hond :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mies....ik houd ook niet zo van muizen...niet van levende en niet van dode muizen :-)

   Verwijderen
 7. Jannie Harmsen5 juli 2015 om 21:44

  Heel vermakelijk verhaal en een leuk 'filmpje' van Sam op zoek naar de broodkruimels in het vogelhuisje! :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank, Jannie! Er is in een tuin en met dieren altijd wel iets te beleven, maar ik ben toch niet zo tuk op muizen....:v

   Verwijderen
 8. mooie observatie Ellie! ik leef helemaal mee met jou en Sam - het herinnert me aan kater Leo die daar ons vogelhuisje heeft ontdekt - niet voor het brood en de kruimels, maar voor de vogels.... ik ben nog aan het denken hoe ik het ontoegankelijk kan makern voor hem - ik wil de vogels niet kwijt, laat hij het maar houden bij de muizen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de onderkant rondom kippengaas spijkeren en dat breeduit vouwen. Een poes klimt niet in een bochtje, als het niet zijn gewicht kan dragen.

   Verwijderen
 9. Dank je wel, Anne. In een tuin altijd leven in de brouwerij met poezen, vogels, muizen en wat al niet meer...bijvoorbeeld ratten 😀 het is voor het eerst dat wij Sam bovenop het vogelhuis zagen, maar gezien de behendigheid waarmee zij brood uit het huis haalde, gebeurt dit veel vaker. Nu broeden wij ook op een plannetje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Laat Sam maar schuiven. Ik hou daar ook niet van. Gisteren een kikker gered uit de poezelige klauwtjes van Noor. Heb het dier bij de tuinscheiding van de buren gezet. Het witte monster krijgt haar eten uitgebreid op tijd. Haar vangst moet ze maar laten leven, zolang ik in de buurt ben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Athy, je bent er weer, leuk! Ondanks dat Sam genoeg en bijtijds en ook nog haar lievelingsbrokjes krijgt gaat zij toch veelvuldig op jacht. Ik ben niet zo'n held dat ik b.v. het muisje red als zij ermee aan komt lopen, Wilko doet dat wel...

   Verwijderen
  2. En goede tip van het kippengaas....ga ik doen!!

   Verwijderen