Wat er is gebeurd?
Man wil, zoals elke zondag,
eitjes bakken. Eerst wordt alles klaar gezet. De koekenpan, de doos met eieren,
de kruiden, de geraspte kaas of als we die niet hebben, een brok kaas waarvan
hij met een grote rasp schilfers afhaalt. De borden met het brood erop op het
aanrecht, het bestek en de servetten op tafel.
Meestal ben ik met iets bezig,
maar deze keer loop ik mee naar de keuken. Man druk in de weer, ik zit op een
kruk erbij. De pan staat warm te worden, de olie er al in. Hij neemt hem van
het fornuis en laat de olie 'walsen'. Blijkbaar valt er bij dat ‘walsen’
wat op de plaat. Onmiddellijk een grote steekvlam en het vuur 'rent' over het
fornuis, razendsnel. We schrikken, maar handelen meteen. Blazen en een natte
doek erop. Het vuur dooft snel. We kijken elkaar aan, verschrikt. ‘Dit had een
ramp kunnen worden’, lezen we van elkaars gezicht. Er wonen mensen naast en
boven ons. Voor het moment zijn de gebakken eieren uit onze gedachten. We
zetten koffie, moeten even bekomen van de schrik. Voor een late lunch worden
er naderhand toch nog eieren gebakken. Op een andere plaat in een andere
koekenpan.
Waar de vlammen zich razendsnel verspreidden is het nog steeds gloeiend heet. Het moet eerst afkoelen voordat we schoon kunnen maken. Dat is nog een heel karwei.
We hebben het er niet meer over en volgend weekend worden weer nieuwe eieren gebakken. Het is bij Man en mij een traditie geworden. Op zondag gebakken eitjes als lunch, we vinden het heerlijk!
Waar de vlammen zich razendsnel verspreidden is het nog steeds gloeiend heet. Het moet eerst afkoelen voordat we schoon kunnen maken. Dat is nog een heel karwei.
We hebben het er niet meer over en volgend weekend worden weer nieuwe eieren gebakken. Het is bij Man en mij een traditie geworden. Op zondag gebakken eitjes als lunch, we vinden het heerlijk!
Blij dat t goed is afgelopen. Volgende week extra genieten van jullie eitje xx
BeantwoordenVerwijderenEen paar jaar geleden 'vuur en vlam', vandaag ging het goed en hebben wij weer genoten van deze traditie, Anke!? X
VerwijderenDat is wel heel erg schrikken! Gelukkig dat jullie de traditie 'gewoon' voortzetten en alles koelbloedig hebt kunnen oplossen xx
BeantwoordenVerwijderenDestijds was het enorm schrikken, maar ik wil de gebakken eitjes van Man niet missen, overheerlijk zijn die!
Verwijderenleuk om dit te lezen, Ellie, en ook nog een echt pinkstermoment met die dansende vlammen :)
BeantwoordenVerwijderenwie weet gaat het heel nieuwe gerechten opleveren, ik ben benieuwd
Anne, het is een paar jaar geleden gebeurd, de blog ook van die tijd, maar vanwege de vuurtongen met deze pinksterdagen een goed moment om nog eens te posten. Bovendien stond Man vandaag voor de lunch in de keuken, in de weer met de koekenpan en....;-)
VerwijderenHier heb ik ook zo'n eierbakman. Hij bakt of kookt de eieren van onze eigen kippen. Deze zomer hoop ik jou een doosje te kunnen overhandigen, ze zijn extra lekker!
BeantwoordenVerwijderenWat fijn dat jij ook zo'n eierbakman hebt, Joke :-) en eitjes van jouw kippen zijn welkom, lijken mij heerlijk!
Verwijderen