woensdag 26 februari 2014

'De heerlijkheid van het leven' van Michael Kumpfmüller
‘Het is zeer goed denkbaar dat de heerlijkheid van het leven om iedereen en altijd in haar gehele volheid klaarligt, maar versluierd, in de diepte, onzichtbaar, heel ver weg. Doch zij ligt daar, niet vijandig, niet onwillig, niet doof. Als men haar met het juiste woord, met de juiste naam aanroept, komt zij. Dat is het wezen van de magie, die niet schept, maar roept.’

Aan deze dagboekaantekening van Franz Kafka heeft Michael Kumpfmüller de titel van het boek ontleend. Een zeer passende titel daar Kafka in zijn laatste levensjaar de heerlijkheid van echte liefde heeft leren kennen.
In dit boek wordt de liefdesgeschiedenis van Franz Kafka en Dora Diamant beschreven, beginnend met hun ontmoeting in juli 1923 in de badplaats Müritz aan de Baltische Zee en eindigend in juni 1924. Dan overlijdt Kafka in sanatorium Kierling bij Wenen aan de gevolgen van tuberculose. Op basis van Kafka’s dagboekaantekeningen en losse aantekeningen van zowel hemzelf als Dora heeft de auteur dit boek geschreven. Ook heeft hij Kafkakenners geraadpleegd. 
Op een ingetogen wijze, zuiver en met de juiste woorden, beschrijft de auteur het leven van deze twee mensen in het laatste levensjaar van Franz Kafka.
Hij schrijft over hun intense liefde, hun intimiteit, de wandelingen die zij maken, de gesprekken die zij voeren, over de ziekte, over wanhoop en twijfel, over de laatste dagen en uren tot Kafka sterft in de armen van Dora.
Een prachtige roman waarvan de inhoud zeker niet alleen uit kommer en kwel bestaat, maar waarin ook de mooie momenten zijn beschreven die Franz Kafka en Dora Diamant met elkaar hebben beleefd in krap één jaar. Een parel om te lezen.

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie recensie Ellie ! Het lijkt me een prachtig boek.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Mieke! Dit boek is een absolute aanrader, echt een pareltje. 'Lezen dus' zou ik zeggen :-) X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me een erg mooi boek, dus hij gaat op mijn lijstje, (daar staat nog niks :-) ) Mooie recensie Ellie!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ans, een pareltje om te lezen! Kan vast nog wel ergens bij jou op het bureau of in de kast of op de vensterbank :-) !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Liefje, mooi beschreven! Lijkt me een boek dat gelezen moet worden.
  Wilko

  BeantwoordenVerwijderen